Marianne målar med garn

I lördags var det vernissage för utställningen Bildvävar på Galleri Björken i bibliotekshuset i Sunne. Det är första gången textilkonstnären Marianne Olsson ställer ut i Värmland.

– Det känns jätteroligt att komma hit. Jag tycker om naturen här, den är inspirerande, säger hon.

Marianne Olsson är född och uppväxt i Stockholm men bor sedan 1992 på Gotland. Som 18-årig elev på den Grundläggande skolan för konstnärlig utbildning fick hon pröva olika konstformer och material såsom oljemålning, akvarell och skulptur. När turen kom till det textila materialet fick eleverna väva.

– Det var då jag kände att textil var ”mitt” material, mitt uttryckssätt. Jag tycker att det textila materialet och en speciell bindning och struktur gör bilden mer intressant.

Mariannes vävar finns spridda över landet och världen, till exempel London och Mexiko. Sina motiv hämtar hon gärna från naturen. Inspirationskällor har varit Stockholms skärgård samt det norrländska och gotländska landskapet. Hennes arbetssätt är att hon först målar sitt motiv.

– Jag gör en skiss ute i naturen, oftast i akvarell. Sedan bearbetar jag den hemma. Först efter det ser jag om den lämpar sig att gå vidare med. Det är känslan som avgör, förklarar hon.

Sedan gör hon en förstoring och en blyertsskiss som läggs i väven.

– Den målade bilden har jag framför mig när jag väver så att färgerna blir rätt. Arbetet är ganska tidsödande. Jag räknar med cirka en månad per kvadratmeter, säger hon.

På utställningen i Sunne visas 15 verk, varav fem är nya, gjorda under 2016 och 2017. Reaktionerna på hennes verk är mest positiva, även om del vill kalla det hantverk och inte konst.

– Det kan kännas lite orättvist. Jag ser det som att jag målar med garn, säger Marianne Olsson.

Utställningen pågår till den 5 maj.

Dan Enwall

Sunne

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.